Een zoekmachine: wat vind je van de verschillen?

De meeste mensen gebruiken Google. Voer je daar een trefwoord in dan krijg je zoveel mogelijk hi(n)ts. Je kunt er tevens voor kiezen om met datzelfde trefwoord te zoeken naar afbeeldingen. Je krijgt dan zoveel mogelijk gelijkenissen.

Yossarian, genoemd naar de anti-held in het boek Catch-22 van Joseph Heller, is een hele andere zoekomgeving. Voer je daar een trefwoord in dan krijg je beelden die je helpen je creativiteit op gang te brengen. Met soms wonderlijke resultaten als gevolg. Maar dat is nu juist de bedoeling van deze zoekmachine! Yossarian maakt gebruik van een heel ander algoritme dan Google. Het doet dit omdat het juist te bedoeling is iets anders te vinden. En zo hebben zoekomgevingen allemaal hun eigen functie.

Bij Next2Know ontwikkelen we een omgeving die het mogelijk maakt om alle relevante informatie in een organisatie te ontsluiten. En dan gaat het niet om de kwantiteit aan hits (Google) of de creatieve impuls (Yossarian), maar om efficiency en tijdwinst: simpelweg je werk beter en sneller kunnen doen. Maar we kunnen natuurlijk ook best een koppeling maken, wat je wilt. Een creatieve impuls is immers nooit weg…

http://www.fastcompany.com/3035868/most-creative-people/can-a-search-engine-make-you-more-creative

www.yossarianlive.com